چگونه مناسب ترین نوع سیستم آبیاری هوشمند را انتخاب کنیم؟
فارغ از اینکه جزو افراد متخصص در زمینه آبیاری هوشمند باشیم یا افراد تازه کار، شاید این سوال در ذهنمان ایجاد شده باشد که چگونه بهترین و یا به عبارتی مناسب ترین نوع سیستم آبیاری اتوماتیک را برای یک فضای سبز، باغ و یا حتی باغچه انتخاب کنیم. امروز در آبیاری هوشمند™ قصد داریم انواع حالت ها و ملاک ها را برای انتخاب سیستم آبیاری هوشمند صحیح و مناسب با ذکر مثال برای شما عزیزان بیان کنیم.
چند نوع سیستم آبیاری اتوماتیک وجود دارد؟
اگر به طور خلاصه بخواهیم بیان کنیم، در کل ۳ نوع سیستم آبیاری اتوماتیک وجود دارد.
آبیاری اتوماتیک با کنترلر های آبیاری برقی و شیر(های) برقی
آبیاری اتوماتیک با کنترلر های آبیاری باتری خور و شیر(های) برقی
آبیاری اتوماتیک با تایمر های آبیاری باتری خور
آبیاری اتوماتیک با کنترلر های آبیاری برقی و شیر(های) برقی
در این نوع سیستم، یک کنترلر برقی با ورودی برق شهری بر روی دیوار باغ یا ویلا نصب میشود. این کنترلرها دارای چند ایستگاه (خروجی) با ولتاژ ۲۴ ولت هستند که به هر کدام میتوان یک شیر برقی آبیاری ۱ اینچ، ۱٫۵ اینچ یا ۲ اینچ متصل نمود. بر روی کنترلر یک پنل وجود دارد که میتوان برنامه دلخواه آبیاری را برای هر ایستگاه تنظیم کرد.
این نوع سیستم قابلیت اضافه کردن انواع سنسور ها ، نظیر سنسور تشخیص باران، سنسور تمام خودکار تشخیص آب و هوا و سنسور تشخیص دبی جریان آب عبوری را دارد. حتی امکان اضافه کردن ریموت کنترل با برد ۳۰۰ متر یا ۱۰۰۰ متر نیز وجود دارد. به طور کلی این نوع سیستم یک سیستم با ظرفیت بالا، بسیار قابل اعتماد و با قابلیت اضافه کردن انواع امکانات میباشد که در آبیاری فضاهای سبز بزرگ در مناطقی که دسترسی به برق وجود دارد استفاده میشود.
آبیاری اتوماتیک با کنترلر های آبیاری باتری خور و شیر(های) برقی
این نوع سیستمِ بسیار محبوب، دقیقا مشابه سیستم نوع ۱ میباشد. با این تفاوت که به برق شهری نیازی ندارد و برای کارکرد به باتری (معمولا باتری کتابی ۹ ولت) احتیاج دارد. البته به دلیل استفاده از باتری و محدودیت انرژی، معمولا امکانات پیشرفته ی نوع ۱ را ندارد. مثلا اینکه مدل وای فای دار در بین آنها موجود نیست و یا اینکه سنسور تمام خودکار آب و هوا را نمیتوان به این نوع سیستم اضافه کرد. هرچند به لطف پیشرفت تکنولوژی از سنسور تشخیص باران که ضروری ترین سنسور میباشد، در آن میتوان استفاده کرد اما سنسور های پیشرفته تر را تنها در مدل های برقی میتوان اضافه نمود.
به طور کلی میتوان گفت این سیستم نیز یکی از قابل اعتماد ترین سیستم های آبیاری هوشمند میباشد که محبوبیت بسیار بالایی در آبیاری هوشمند فضاهای سبز بزرگ دارد. به عنوان مثال کنترلر باتری خور هانتر آمریکا مدل NODE-100 که معروف ترین کنترلر باتری خور دنیاست، تا عمق ۱٫۵ متری در زیر آب هم واتر پروف (ضد آب) است و عمر باتری آن حداقل یکسال کامل میباشد.
آبیاری اتوماتیک با تایمر های آبیاری باتری خور
این نوع سیستم ساده ترین سیستم آبیاری اتوماتیک میباشد که به جهت سهولت نصب و عدم نیاز به هیچگونه تجهیزات اضافی، در میان عموم بسیار محبوب میباشد. در حال حاضر تایمر های آبیاری در ۳ نوع تک خروجی، دو خروجی و سه خروجی تولید میشوند. همگی آنها به راحتی به شیر آب حیاط منزل یا لوله ی آب متصل میشوند و با استفاده از ۲ باتری قلمی آلکالاین یا یک باتری کتابی ۹ ولت کارکرد دارند.
اگر تایمر های آبیاری را از برند های معروف و معتبر خریداری نمایید، تا یکسال نیاز به هیچگونه تعویض باتری ندارند و در برابر بارش باران نیز مقاوم (واتر پروف) هستند. بر روی این تایمر ها میتوان به آسانی برنامه آبیاری دلخواه را برای هر خروجی تنظیم نمود.
فضای سبز ما چه اندازه بزرگ است؟
اندازه و وسعت فضای سبز ما، اولین ملاک انتخاب سیستم آبیاری هوشمند است. اگر میخواهیم آبیاری باغچه حیاط یا فضای سبز کوچک یک ویلا را هوشمند کنیم، اصلا نیازی به سیستم های نوع ۱ و ۲ نداریم. به راحتی میتوانیم از تایمر های آبیاری تک خروجی (برای باغچه و باغ کوچتر) و تایمر های آبیاری دو خروجی (برای باغ بزرگتر) استفاده کنیم.
اما هنگامی که قصد داریم آبیاری فضای سبز بزرگ یک پارک، مجموعه ورزشی یا یک هتل را هوشمند کنیم قضیه متفاوت است. در این صورت استفاده از تایمر های آبیاری جوابگو نیست و حتما میبایست از سیستم نوع ۱ یا ۲ استفاده نماییم.
آیا دسترسی به برق شهری داریم؟
دسترسی یا عدم دسترسی به برق شهری دومین ملاک انتخاب سیستم آبیاری هوشمند است. اگر قصد داریم آبیاری یک فضای سبز بزرگ را هوشمند کنیم و به برق شهری دسترسی نداریم پس به هیچ عنوان قادر نیستیم از سیستم آبیاری هوشمند نوع ۱ استفاده کنیم و میبایست از سیستم نوع ۲ که با باتری کارد دارد استفاده نماییم. البته دسترسی به برق شهری هم لزوما به معنای اجبار در استفاده از کنترلر های برقی نیست. ممکن است برق شهری وجود داشته باشد اما علاقه ای به استفاده از آن نداشته باشیم و سیستم نوع ۲ را به جهت سهولت بیشتر در نصب و عدم نیاز به سیم کشی انتخاب کنیم.
تا چه اندازه به هوشمند بودن سیستم و امکانات آن اهمیت میدهیم؟
سومین ملاک انتخاب سیستم آبیاری هوشمند میزان اهمیتی است که به هوشمند بودن سیستم و امکانات آن میدهیم. اگر قصد داریم در طول سال به هنگام تغییر فصل، نیازی به تغییر برنامه آبیاری نداشته باشیم و سیستم، هر روز با توجه به دما، رطوبت و بارش، به صورت خودکار نوبت های آبیاری را کوتاه تر و بلند تر کند، این قابلیت تنها در سیستم نوع ۱ وجود دارد. همچنین به عنوان مثال اگر به تکنولوژی وای فای علاقه داریم و قصد داریم از هر نقطه ای بتوانیم آبیاری ها را روشن یا خاموش کنیم یا حتی از هر نقطه ای برنامه آبیاری را تغییر دهیم، باز هم میبایست به سیستم نوع ۱ فکر کنیم. البته با پیشرفت تکنولوژی، قابلیت وای فای در سیستم نوع ۳ نیز توسط برخی شرکت های پیشرو گنجانده شده است که به عنوان مثال میتوان تایمر آبیاری اوربیت آمریکا مدل B-Hyve را نام برد.
جمع بندی
به صورت کلی، برای انتخاب مناسب ترین سیستم آبیاری هوشمند باید در قدم اول به اندازه و وسعت فضای سبز خود توجه کنیم. اگر فضای سبز کوچکی داریم تایمر های آبیاری باتری خور (سیستم نوع ۳) بهترین گزینه و همچنین ارزان ترین گزینه میباشد. اما اگر فضای سبز ما بزرگ است. مثل باغ، ویلای بزرگ، پارک، استادیوم چمن و یا زمین گلف، پس میبایست از میان سیستم نوع ۱ و ۲ یکی را انتخاب نماییم. معمولا در مناطقی که برق شهری وجود دارد از کنترلر های برقی و شیر برقی (سیستم نوع ۱) استفاده میکنند و کمتر دیده میشود که از کنترلر باتری خور و شیر برقی (سیستم نوع ۲) استفاده کنند. توصیه ما این است که برای مناطقی که برق شهری وجود دارد از سیستم نوع ۱ استفاده نمایید اما در صورتی که علاقه به سیم کشی و یا نصب بر روی دیوار را ندارید، از سیستم نوع ۲ (باتری خور) استفاده نمایید. زیرا علاوه بر عدم احتیاج به سیم کشی، تا یکسال نیز، نیازی به هیچگونه تعویض باتری ندارد.